Staffan Kyrk

2011-04-09

Ögonfläckig nyckelpiga

Filed under: skalbaggar — Tags: , , , , — Staffan Kyrk @ 08:54
Ögonfläckig nyckelpiga, Anatis ocellata

Ögonfläckig nyckelpiga, Anatis ocellata

När växterna börjar gro kommer snart bladlössen och då ger sig nyckelpigorna ut på jakt. Av nästan 70 sorters svenska nyckelpigor är den ögonfläckiga en av de större, det är också en art som man lätt lägger märke till på grund av den utmärkande teckningen.

Ögonfläckig nyckelpiga, ovansida

Ögonfläckig nyckelpiga, ovansida

2 Comments »

 1. vilken skärpa, vad har du för objektiv och kamera? :-)

  har aldrig sett en sån här, kanske jag bor för långt norrut eller så har jag missat dom helt enkel.

  ha en fin lördag

  Comment by anki — 2011-04-09 @ 14:49

 2. Jag använder Nikon D300s, Micro-nikkor 105mm f/2.8, Kenko mellanringar. Dessutom använder jag blixt en hel del, måste blända ner ordentligt för att skärpedjupet ska räcka till. Trots det så är det en begränsning, så i den första bilden här har jag valt att nöja mig med skärpa på huvudet. I den andra bilden har jag gjort en kompromiss mellan skärpa högst upp på täckvingarna och ben + antenner, skärpan ligger mitt emellan. Det finns sätt att komma förbi denna begränsning men då uppstår nya.

  De ögonfläckiga nyckelpigorna finns ganska långt norrut men kanske inte i Lappland.

  //Staffan

  Comment by Staffan Kyrk — 2011-04-10 @ 01:10

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress