Staffan Kyrk

2011-04-08

Myrbaggar

Filed under: skalbaggar — Staffan Kyrk @ 21:20
Myrbagge, Thanasimus formicarius

Myrbagge, Thanasimus formicarius

Nu börjar det bli varmt ute, något som myrbaggarna väntat länge på. Hela vintern har de suttit undangömda någonstans och väntat. Idag fick jag se flera exemplar patrullerande på tallstammar.

Myrbaggen är lätt att känna igen, men det finns en förväxlingsart. Det är den något mindre och ovanligare Thanasimus femoralis som ser ut ungefär som myrbaggen förutom att den saknar en svart kant framför det främre vita bandet på täckvingarna. Det är allt man behöver komma ihåg för att skilja de två svenska arterna i släktet Thanasimus.

förväxlingsarten Thanasimus femoralisThanasimus femoralis, förväxlingsart till myrbaggen

2 Comments »

 1. härliga bilder :-) Måste kolla på min myrbagge om jag har rätt på den…. fick så dåliga bilder på den för den rörde sej hela tiden.

  vad du vet mycket om småkryp, är du entomolog? tack för tipset på mina “grå suggor” ska sätta ut dom på artportalen så kanske någon där vet arten, annars räcker det bra med att veta vart dom hör hemma.

  Är det ok om jag lägger en länk i min blogglista hit?

  ha en trevlig kväll

  Comment by anki — 2011-04-08 @ 22:40

 2. Tack!

  Jag har ett ganska stort intresse för småkryp så då antar jag att man kan kalla sig entomolog. Mina kunskaper är små med tanke på hur många arter det finns, men jag försöker lära mig så mycket som möjligt om de arter jag hittar.

  Det går bra att länka hit i din blogglista, jag länkar tillbaka!

  //Staffan

  Comment by Staffan Kyrk — 2011-04-09 @ 01:32

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress