Staffan Kyrk

2010-06-18

Kastanjeborre

Filed under: skalbaggar — Tags: , , , , — Staffan Kyrk @ 20:37
Kastanjeborre

Kastanjeborre

Den här skalbaggen som tillhör familjen bladhorningar är väldigt lik den nära besläktade ollonborren och har också ett skal som påminner om ett ekollon. En skillnad är täckvingarna som hos kastanjeborren har svart ytterkant.

Som larv lever den i jorden där den äter rötter, utvecklingen från larv till skalbagge tar oftast 4 år men kan variera något. De färdigbildade skalbaggarna äter blad och knoppar av lövträd. Under varma sommarkvällar kan de svärma runt trädkronorna.

Melolontha hippocastani

Melolontha hippocastani

2 Comments »

  1. Tack för info,har har borrarna i trädgården,svärmar i en björk,o humle,är det en skadeinsekt tro?

    Comment by fredrik lundgren — 2010-07-09 @ 23:12

  2. De kan nog göra viss skada, kanske mest under larvstadiet. Ett av de tydligaste sätten det kan visa sig på är om gräset dör fläckvis. Det borde i så fall märkas om 2-3 år. Fruktträd, buskar och andra växter kan också påverkas. Även om de svärmar i din trädgård så kan de förflytta sig en bra bit innan äggläggningen. //Staffan

    Comment by Staffan Kyrk — 2010-07-10 @ 19:02

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress